Hoe plaats je mozaiek tegels?

Ga je mozaiek tegels plaatsen? Zo doet de vakman het:

Een goede bescherming is het allerbelangrijkste. Werk altijd met een veiligheidsbril, mondkapje en handschoenen. Zorg ook met de mozaiek tegels snijden voor goede bescherming.
Belangrijke tips vóórdat je mozaiektegels gaat plaatsen

  • Bestel altijd iets meer tegels dan je nodig hebt. Bij kleine oppervlaktes zo’n 5 %, bij grote oppervlaktes 10%. Dit in verband met snijverlies. Overtollige (ongebruikte!) mozaiek tegels kun je binnen 30 dagen gewoon aan ons terug sturen.
  • Zorg ervoor dat je altijd de juiste lijm en voegmiddel hebt wat past bij het gebruikte materiaal tegel.
  • Voor natuursteen is er aparte lijm en voegmiddel te koop dat de steen niet beschadigt.

Tip: Glasmozaiek is doorzichtig, let daarom op dat je een witte tegellijm gebruikt.

Stappenplan voor het plaatsen van mozaiek tegels

1. Zorg voor een schone, vlakke en droge ondergrond. Werk oneffenheden weg. Gaten vul je op. Behandel de ondergrond eerst voor met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt voor een goede hechting tussen lijm en ondergrond.

2. Maak een legplan. Zorg ervoor dat je aan alle kanten uitkomt met een gelijke snijstrip. Dit zorgt voor het mooiste resultaat. Het makkelijkste is om de tegels eerst uit te leggen over de volledige breedte. Mix tegels uit verschillende dozen om achteraf geen kleurverschil te hebben. Zeker bij natuursteen is dit belangrijk.

3. Bepaal je startpunt. Bestaande wanden zijn zelden recht. Teken een haakse hoek door middel van een waterpas van waaruit je begint met tegelen. Trek met een potlood een horizontale lijn die waterpas is. Trek in het midden van het volledige oppervlak vervolgens een verticale lijn helemaal van plafond tot vloer. Waar de 2 lijnen elkaar kruisen, heb je nu een haakse hoek. Vanuit daar begin je met tegelen.

4. Breng de tegellijm aan met een lijmkam. Gebruik niet teveel lijm in één keer. Een oppervlak van ca. 1 m2 is ruim voldoende. Zo voorkom je dat de lijm opdroogt en de tegels minder goed hechten.
Plaats de tegels en druk deze stevig aan. Vaak wordt hier een verfroller voor gebruikt. Verwijder het teveel aan lijm met een vochtige spons.
Mozaiek matjes zijn eenvoudig op maat te knippen met een schaar of een afbreekmes. Mozaiek tegels snijden? Dat kan! Om mozaiek tegels te snijden gebruik je best een tegelsnijder met diamantschijf.

Tip: Let er op dat de voegen tussen de mozaiek tegels onderling dezelfde breedte hebben als de voegen op het matje. Zo zie je naderhand een volledig mozaiek oppervlak en geen “losse” tegels.

5. Nu is het tijd om te voegen. Het teveel aan voegmiddel wrijf je weg met een vochtige spons.

6. Geniet van het eindresultaat. Een wand of vloer met mozaiek tegels maakt een ruimte helemaal af. Stuur ons een foto van het eindresultaat voor op onze Facebook pagina en inspireer andere mensen.